Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

MIJKE BOS VERRAST MET 'MOI'

Op zoek naar eigen identiteit

Nadat Mijke Bos in de zomer van 2009 reeds veel opzien wist te baren met Wad Naakt, laat het zich aanzien dat ook haar nieuwste expositie de nodige discussie zal opleveren binnen de multiculturele maatschappij. De aarde mag dan meer en meer iets weg gaan krijgen van een global village, maar de vele verschillende culturen staan nog altijd even ver van elkaar verwijderd als tevoren. Jonge mensen mogen besluiten om na hun studie een sabbatical te nemen en als backpacker de wereld intrekken, toch zullen ook zij zich na thuiskomst realiseren dat eigen identiteit een onlosmakelijk iets is. Dat zowel geboorteplaats als het milieu waarin we zijn opgegroeid, ons mede heeft gemaakt tot wie we zijn. Zelfs indien men zich louter beperkt tot het eigen land, wordt het verschil reeds duidelijk zichtbaar. Iemand die van religieuze huize is, verschilt sterk aan de humanist. De dorpeling aan de stadsmens. De Turk aan de Marokkaan aan de Ghanees aan de Duitser aan de Italiaan aan de Palestijn aan de Chileen aan de Braziliaan aan de Chinees aan de Tahitiaan aan de Japanner .... De christen aan de moslim aan de boeddhist aan de hindoe ....
Maar ook onderling verschillen al deze mensen, want een ieder van ons draagt dat puur eigene in zich. Dat wat ieder mens tot een uniek schepsel maakt: het eigen karakter.

Ook de veelbereisde Mijke is op zoek gegaan naar de eigen identiteit, waarbij ze zich de vraag stelt wat haar Nederlands maakt en wat ze heeft overgenomen van de vele verschillende culturen waarmee ze tijdens haar verblijf in andere landen te maken kreeg. Kijkt ze daarbij tevens naar hetgeen mensen verbindt. Waar valt het verschil weg en wordt het overeenkomstige zichtbaar?


Met haar nieuwe expositie Moi – Gronings voor 'hallo' – speelt de fotografe met het thema cultuur en identiteit.
Stond ze vorig jaar op het winderig wad om mens versus natuur vast te leggen in een aansprekende fotoserie, voor cultuur versus identiteit heeft ze die weidsheid ingeruild voor de intimiteit van de studio. Daar portretteerde ze bewoners uit de omgeving van Dokkum, Sneek, Groningen en Leeuwarden. Het stukje aarde dat haar zelf zozeer eigen is.
Mijke tooide haar niet-autochtone medeburgers met historisch Nederlandse hoofddeksels. Daarmee is ze erin geslaagd om op uiterst doeltreffende wijze uiting te geven aan het thema.
De serie werd op woensdag 15 september 2010 gepresenteerd op een wel heel bijzondere locatie: Het NS-station in Leeuwarden. Bij uitstek een plaats die alles van doen heeft met het onderwerp. Voor de een zal het bij aankomst een kennismaking met het nog onbekende betekenen, terwijl de ander het gevoel van thuiskomen ervaart.
Daar zal de expositie nog tot en met 22 september zijn te bezichtigen in een op het perron geplaatste glazen container. Vervolgens verhuist de serie naar de openbare bibliotheek in Leeuwarden, waar het nog tot en met 31 oktober 2010 te zien zal zijn als onderdeel van de Internationale Fotomanifestatie Noorderlicht.

Mijke Bos op de Internationale Fotomanifestatie Noorderlicht
Openbare Bibliotheek Leeuwarden


Zie ook : Mijke Bos

Wad Naakt

Noorderlicht






© 2010 Trankiel