Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  


WADDENLAND GRONINGEN

'VLOOT EN VISSERIJ'

Museumhuis Groningen lanceerde de website 'Waddenland Groningen' om in eerste instantie de toerist te informeren over al hetgeen Groningen te bieden heeft. Niet alleen aan prachtige landschappen, maar tevens aan waardevolle cultuurhistorie. Daarnaast hoopt men ook de Groninger zelf nog iets bewuster te maken van de schoonheid van het eigen gebied. Van de zeer rijke cultuur zoals die is terug te vinden in eeuwenoude kerken, borgen, molens en dergelijke.
Om dit te bereiken wil men intensief samenwerken met zowel erfgoedinstellingen en ondernemers als ook met bewoners van het gebied. Thea Pol, communicatie en pr, zegt over die mogelijke samenwerking: Door het bundelen van krachten, kunnen kwalitatief hoogwaardige producten worden gerealiseerd.
Hieraan toevoegend dat er ook nu al heel veel te beleven valt in dit dynamisch gebied. Vandaar ook de oproep van het Museumhuis Groningen om te komen wandelen, varen, smullen en cultuur snuiven.

In de afgelopen maand kon de organisatie mededelen dat er aan de beschikbare informatie over het gebied nog een juweeltje wordt toegevoegd: een documentaire met de veelzeggende titel 'Vloot en Visserij'. In aanwezigheid van burgemeester Wiersma van de gemeente De Marne heeft de feestelijke presentatie daarvan op 1 mei 2010 plaatsgevonden in de Oude Kerk ( 1836 ) in Zoutkamp.
Met thema's als Vloot en Visserij, Bouwen in Baksteen en Vruchtbare Zeeklei, worden door Museumhuis Groningen duurzame presentaties gerealiseerd over de geschiedenis van het Groninger Waddengebied met zijn heuse schat aan archeologische resten en landschappelijke kenmerken. Bezaaid met cultuurhistorisch erfgoed!

Wat betreft het thema Vloot en Visserij is vooral in het Lauwersmeergebied al veel tot stand gekomen. Zo is sinds enige tijd in de kerk van Vierhuizen een drieluik te zien over de geschiedenis van het dorp en de relatie met de visserij. Eveneens werden er gidsen opgeleid die mooie en interessante rondwandelingen door het aloude vissersdorp Zoutkamp verzorgen. Voor de meer individueel ingestelde wandelaar is er het boekje Kerkepadwandeling Zoutkamp – Vierhuizen, dat een zee aan lezenswaardige informatie bevat.
De documentaire is voor nu een volgende schakel in de ketting waaraan naar verwachting nog vele kralen zullen worden geregen.

'Vloot en Visserij' werd gemaakt door:

Historicus Albert Buursma , regie en samenstelling. Albert, die eveneens de gemaakte interviews voor zijn rekening nam, studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceert en ontwikkelt projecten met name op het gebied van de regionale geschiedenis van Noord-Nederland.
Hij promoveerde in 2009 aan de RUG op armenzorg, armen en armoede in de stad Groningen 1594 – 1795: Dese bekommerlijke tijden.

Documentairemaakster Ina Spijk was verantwoordelijk voor de montage. Ina werd vooral bekend door haar documentaire 'Dienstmeisjes voor dag en nacht', in afleveringen uitgezonden door RTV Noord en met veel lof overladen. Vanaf 11 mei krijgt het boeiend verhaal van de dienstmeisjes van toen een vervolg met de vierdelige serie 'Van boerenknechtje tot landarbeider'.
Naast haar werk als documentairemaakster verzorgt Ina de interviews voor Hou 't was, dat een vast onderdeel is van het RTV-Noord programma 'Het verhaal van Groningen'.

Teade Jagersma deed het camerawerk. Hij studeerde geschiedenis en is van beroep videomaker en zelfstandig cameraman. Teade werkt voor zowel regionale als nationale omroepen en eveneens voor diverse andere opdrachtgevers.

De documentaire 'Vloot en Visserij' zal binnenkort ook beschikbaar komen voor de markt en is dan via Museumhuis Groningen te bestellen. In de nieuwsbrief Coupure, nummer 13, staat naast al die andere wetenswaardigheden beschreven hoe het verkregen kan worden.

Voor meer info, zie:


Waddenland Groningen


Museumhuis Groningen


De foto's:

Museumhuis Groningen ©







© 2010 Trankiel