Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  


GRUNNEGER IN HART EN NIEREN

Zijn karakter komt overeen met die van de grond waarop hij werd geboren. En zoals men in het Groninger land telkens weer verrast wordt door iets dat men hier niet had verwacht, misschien zelfs wel voor onmogelijk had gehouden, ervaart men een nadere kennismaking met hem. Eigenzinnigheid is hem niet vreemd en, als het moet, zegt hij de dingen zoals hij ze voelt. Recht voor z'n raap. Op z'n Gronings, al moet daarbij dan wel onmiddellijk worden aangetekend dat niet alles wat men aan de Groninger toeschrijft ook op waarheid berust. In tegendeel. Hoezo behoudend, terughoudend, stug, zuinig ...

Maak kennis met Alex Vissering en ontdek hoe deze schitterende provincie in werkelijkheid is, rijk gevarieerd en uitermate boeiend voor een ieder die er oog voor heeft, er de tijd voor neemt.
Op zijn eigen site begint de biografie met een opsomming van het vele waarmee hij zich bezighoudt: Tekstschrijver, liedjesmaker, zanger, hobbyfotograaf, groot natuurliefhebber en, in het dagelijks leven, muskusrattenvanger in dienst van de Provincie Groningen.
Daar kan dan nog aan worden toegevoegd dat hij als freelance presentator werkzaam is bij Radio Noord. Bij TV Noord, in 2004, een eigen, veelbekeken, column had onder de titel Visserings Visie. Deel uitmaakt van verschillende bands, en daarin samenwerkt met andere Groninger artiesten.

Zijn eerste Groningstalige LP, Zundagmörn, verscheen reeds in 1987 en kwam tien jaar later nogmaals op cd uit. Daartussenin kwam de cd Vrumde Vogel uit en in 1999 Mien Verhoal. Het zijn stuk voor stuk nummers die het hart raken. Alex is in zijn muziek de man die hier en daar geen blad voor de mond neemt, maar ook maken we kennis met de romanticus die met zeer veel gevoel zijn liefde voor het leven bezingt.
En dat alles in de Groninger taal, met haar brede en forse tweeklanken. Een taal die in hoge mate expressief is en zich uitermate goed leent voor psalmen, zoals die in de kerk worden gezongen. Maar evenzozeer doet het dat voor een wiegelied, of als toneeltaal.
In Westerwolde, waar Alex zijn hart ligt, spreekt men een Gronings dat afwijkt van de taal zoals die elders wordt gesproken. In vroegere tijden werd het Westerwolds, door de buren, nog wel eens als kinderlijk bestempeld. Ja, ook de Grunneger is niets menselijks vreemd.

Met het door hem geschreven en gezongen nummer 'De Groanrepubliek' scoorde hij een hit die nog altijd in de top vijf van de jaarlijkse lijst, Alle 50 Goud, van RTV Noord staat.
Ook is er nog een top twintig notering voor zijn 'Mien machteg wad'. En staat hij, als Alex Vissering & Bond Tegen Harries, met het nummer 'Dit is 2002' in deze lijst ...

Eveneens een openbaring zijn de door hem geschoten foto's. Ook bij het bekijken hiervan valt wederom op hoezeer hij vanuit en met zijn gevoel werkt. De liefde voor de natuur spat er vanaf. Het is dan ook geen wonder dat ze reeds op verscheidene exposities waren te zien. Voor diegenen die niet in staat zijn om naar een expositie te gaan, is er zijn website waarop veel van het door hem gemaakte werk is te bewonderen.

Hebben we teveel gezegd? Wij denken van niet en zijn de overtuiging toegedaan dat u het met ons eens zal zijn dat Alex Vissering Groningen ten voeten uit is. Verrassend en vol van 'verborgen' schoonheid.



Het interview


Groninger. Waar geboren en getogen?
Ik werd geboren op 14-07-1955 in Musselkanaal.

Als zoon van?
Jan Vissering en Ina Kugel.

Als wat waren je ouders werkzaam?
We hadden thuis een schoenenzaak, schoenmakerij.

Is je eigen naaste familie, het werk dat ze deden, een inspiratiebron voor je bij het schrijven van je teksten?
Het werk misschien niet, maar de mooie jeugd en de opvoeding heeft er wel mee te maken.

Sinds wanneer zing je en waar/wanneer was je eerste optreden?
Mijn eerste optreden vond plaats toen ik 14 of 15 jaar was, in Christelijke Jeugdsoos De Beune in Stadskanaal, met mijn bandje Mother Of Pearl.

Bewust gekozen voor het Groningstalig genre?
Zo ja, kun je in het kort aangeven wat de reden daarvoor was?
We hadden een folkgroep, Dirty Linen. Toen we Groninger gedichten op muziek begonnen te zetten, werd de naam veranderd in Törf.

Groninger gedichten?
Ja, van Jan Haikens, de gedichtenbundel Knuterwaark.
Samen met Eddy de Jonge en Paul Scholtens heb ik zeker een tiental gedichten op muziek gezet.
'Zo gaait ja voak' en 'Dou de hoageldoorn bluide' staan, geloof ik, nog op de eerste LP van Törf.


Welk genre heeft je eigen voorkeur, waar luister je thuis zelf graag naar?
Gitaarmuziek. Chet Atkins, de 'moeder' van alle gitaristen en onder andere uitvinder van het fingerpicking. Een held voor mij. Hij heeft alle groten der aarde beïnvloed. Knopler, Clapton ... Daarnaast vind ik ieder die beter speelt dan mij, en dat zijn er heul veul, goede gitaristen. Maar qua stijl steken Jerry Doonahue, Tommy Emmanuel enzovoort er boven uit.
Verder singer-songwriters. Americana.
Willie Nelson, Bob Dylan, Johnny Cash, Cornelis Vreeswijk.


Het Gronings kent een aantal varianten. Op het Hogeland verschilt de taal bijvoorbeeld met die van Westerwolde. Welke variant gebruik jij in je werk?
Mix van Veenkoloniaals, Westerwolds en verder wat mij goed uitkomt.

'De Groanrepubliek', met een refrein waarin wordt verwezen naar Stalin en Lenin, werd een hit. Je hebt je bij het schrijven van deze tekst laten inspireren door het gelijknamige boek De Graanrepubliek, van Frank Westerman, dat verhaalt van de arbeidersopstand in 1892 tegen de rijke boeren in Oost-Groningen. De opkomst van het communisme in deze streek, met als middelpunt Finsterwolde dat nog lang een CPN-bolwerk zou blijven ...
Wat is het dat jou zozeer in dit boek aanspreekt? Was voor jou persoonlijk reden genoeg om er een, mooie, tekst over te schrijven en op muziek te zetten?
De historie, ben geïnteresseerd in geschiedenis, ook die van het Oostblok. De sociale problematiek. Het contrast tussen dikke boeren en communisten. En natuurlijk kom ik als vogelaar vaak in het Oldambt.

Om nog even bij het vorige te blijven. De Groninger als zijnde een mens die soms nogal moeite heeft met autoriteit, een gruwelijke hekel heeft aan onrecht, wars van zaken als vleierij en poeha. De mens die met z'n benen stevig op de aarde staat en houdt van de natuur rondom, terwijl de eeuwig waaiende wind over het eindeloos lijkend land gaat. Is dat het Alex? Vind je in deze woorden iets van je eigen karakter terug?
Ja, en zo voel ik dat ook.

Je bent zeer veelzijdig. Naast het componeren en tekstdichten kennen de mensen je ook in een andere rol. Zo had je een eigen column, Visserings Visie, op TV Noord en presenteer je bij Radio Noord programma's zoals, samen met Okkie Smit, het populaire Noordmannen op de zondagmorgen. Je zet je in voor Groningen via bijvoorbeeld Stichting Het Groninger Landschap. Kent men je van een aantal bands: Törf, waarvan je medeoprichter bent ; Hollywood Horse Shit en sinds 2003 je nieuwe band Fisherman's Ring. Van folk tot rock. Gronings- Nederlands- en Engelstalig. Je eigen shows, je tours, waren een succes. En, last but not least, kent men je als een getalenteerd fotograaf waarvan de werken al op diverse exposities te zien zijn geweest. Hoe zou je jezelf het liefst omschrijven? Laten we zeggen, wat zou je invullen bij beroep? Je kan kiezen: tekstschrijver; zanger; componist; muzikant; entertainer; presentator; schrijver; promotor; natuurbeschermer; fotograaf ...
Ik denk dat pierewaaier of struunder wel een mooi beroep is.

Hoe zit het met de landelijke bekendheid. Streef je dat na of geef je dan toch de voorkeur aan je werk in de provincie?
Ik hoef niet landelijk door te breken. 'k Heb een hekel aan de Randstad. Ik bedoel, om er naartoe te rijden.

Heb je overigens een verklaring voor het feit dat het Groningstalig genre nationaal - op Ede Staal sinds z'n overlijden na - achterblijft bij bijvoorbeeld het Limburgs, Rowwen Hèze; het Achterhoeks, Normaal; het Fries, De Kast ...?
Alles mag, behalve het Gronings. We hebben, denk ik, het verkeerde accent. Misschien ook te eigenzinnig ... Of we hebben hier niet genoeg kwaliteit ...?

Zou het ook zo kunnen zijn dat de reden ligt in het zich niet willen vastleggen op één bepaalde stijl, bijvoorbeeld alleen maar ballads? Een reden dat ze jou wel eens hebben willen vergelijken met een Cornelis Vreeswijk?
Ik heb drie liedjes van Vreeswijk vertaald in t Grunnegers. Maar ik ga geen anderen nadoen of zo. Ik ben AV en geen kloon van ....... Joa man, ze drukken je direct in een hokje. Zing ik een lied van Vreeswijk, komt er direct iemand die begint te lullen dat je er op lijkt, de stem hetzelfde is en meer van die blabla.

Hoeveel optredens doe je per jaar? Ook wel eens over de grup? Ost-Friesland?
Valt wel mee hoor. Ik neem niet alles aan, alleen als het leuk dreigt te worden.
Ooit, dat was in 1988, opgetreden in Greetsiel voor de NDR. 't Is moeilijk om in Duitsland als streektaalzanger aan de bak te komen.


Je houdt er van om de natuur van Groningen vast te leggen in foto's. Tevens neem je nog wel eens deel aan natuurexpedities in het buitenland. Kun je ons over het laatste iets meer vertellen?
Mijn laatste reis was met mijn kameraden, Bertus en Johan, naar Polen. We struunden door het Biebrza reservaat in noordoost Polen. Vogels kijken, fotograferen, wodka ..............

Ook al wel eens in Japan geweest? Op een van die natuurreizen?
Zo niet, zou je het willen?
Nou.......wel graag. Dan zou ik op zoek gaan naar de Japanse kraanvogel. Dat is mijn favoriet onder de vogels. Ik ga elk jaar naar Rügen, voormalig DDR, om kraanvogels te kijken en mijn grote wens is om alle veertien soorten, waaronder de grus japonensis, te bekijken.

Je bent, naast al het vele dat je reeds doet, ook nog eens in dienst van de Provincie Groningen, als muskusrattenvanger. Komen ze hier veel voor en in hoeverre zijn ze schadelijk? Hoe worden ze getraceerd en vervolgens gevangen?
We vangen tussen de 30.000 en 45.000 per jaar in onze provincie. Vooral in de voorjaarstrek en de najaarstrek. We zetten fuiken en drijvende vangkooien uit.
Muskusratten ondergraven dijken en taluds. Dit veroorzaakt, vooral tijdens hoog water en veel regenbuien, schade die fataal kan zijn. Nederland ligt grotendeels onder NAP ...
Een rat kan een vierkante meter zand per jaar verplaatsen.
De Nederlandse regering heeft in 1985 een wet, het muskusrattenbesluit, aangenomen. Vandaar ook deze bestrijding.


In België staan ze, voor zover wij weten, als waterkonijn op de menukaart. Zelf wel eens gegeten?
Ja, 'k heb liever een gebakken ei.

Is dit seizoengebonden werk?
Nee, 't hele jaar. In de trek is het extra druk. Zomers vangen we met klemmen en behandelen we meldingen. 's Winters maken we nieuw materiaal en doen we reparaties.

Nog geen nummer geschreven over de muskusrat?
Ja, de 'Roddevaangersblues'. Staat op de CD en DVD Stukkie van miezulf.

Terug naar het artiest zijn. Denk je dat onze Groninger artiesten een bijdrage kunnen leveren aan het promoten van de provincie? Zou je het bijvoorbeeld leuk vinden als je gevraagd zou worden deel te nemen aan een handelsdelegatie naar, laten we zeggen, Japan en daar dan tevens een optreden te verzorgen?
Ja, en dan vooral in de rol van schrijver over het landschap en Groningen, want die rol dicht men mij nog wel eens toe. Een landschapszanger met luisterliedjes over dat landschap, vogels en de diepere gedachten ...
Het zou leuk zijn om in Japan op te treden en daar met een Japanse songwriter een verhaal met liedjes te doen.


Tot slot. Als we jou zouden vragen om alvast de provincie Groningen in 10 woorden te beschrijven. Wat zou jij dan zeggen?
Tien woorden is wel veul voor 'n Grunneger.
'Voor mij 't schierste land.'


Alle geplaatste foto's, uit eigen collectie, zijn beschikbaar gesteld door Alex Vissering.


Voor meer verwijzen wij graag naar:
www.alexvissering.nl










© 2007 Trankiel