Trankiel  Groningen - Japan
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

Keramiek
Gron. Museum


Fuji Art
Association


Sebastiaan
Haykens


Yuriko
Miyoshi


Erik
van Ommen


Akiko
Yanagimoto


Yvonne
Struys


Yuko
Tasaki


Mariko
Mori


Kiyoshi
Suzuki


Gerrit
Wassing


Nike
Demoteam


KCQ uit:
Osaka  -
CCO uit:
Hoogezand


Hansen
Nippon-
maru
Mannenkoor




ARITA EN GRONINGEN

Vanaf 4 april 2009 tot en met 11 april 2010 is in het Groninger Museum de expositie Puur of Grillig te bewonderen.
In het Starck Paviljoen kan de liefhebber van Oosters keramiek genieten van een deel van de Groninger collectie, die behoort tot één van de grootste in Nederland. Naast keramiek afkomstig uit China is er tevens ruim aandacht voor topstukken uit Japan.
Op de eigen site van het museum lezen we dat in de presentatie wordt gespeeld met de tegenstelling tussen de pure en grillige vorm. Of wel de oudste en nog vrij basale vorm tegenover de latere die werd ingegeven door de westerse vraag naar het pro-duct. Als voorbeeld van dat laatste noemt het museum de tulpenvaas.

Onder de 9000 stukken die behoren tot deze Groninger collectie bevindt zich tevens een groot aantal afkomstig uit het Japanse Arita dat zich er op beroept al gedurende 400 jaar een internationale stad te zijn. Een mondiale status welke in hoofdzaak is te danken aan de hier vervaardigde keramiek, dat zijn weg heeft gevonden over de gehele wereld en is terug te zien in menig markante collectie.

>> lees meer



Fuji Art Association

Vanaf het moment dat we, via het populaire Radio Noord zondagochtendprogramma Noordmannen, voor het eerst de naam Fuji Art Association hoorden vallen, raakten we meer en meer geïnteresseerd in deze tot de derde en vierde generatie behorende geestverwanten van De Groep. Gerekend tot De Onafhankelijke Realisten en zich ook wel presenterend als het Noordelijk Realisme.

Onze zoektocht bracht ons naar één van de mensen van het eerste uur: Trudy Kra-mer, bekend van het door haarzelf en Ger Siks, eveneens afkomstig uit Fuji Art Asso-ciation, georganiseerd tweejaarlijks schrijvers- en dichters festival Schrijvers om de Noord op het mooie Waddeneiland Schiermonnikoog.
Vervolgens ging het naar het grensplaatsje Bad Nieuweschans, de aldaar gevestigde galerie voor beeldende hedendaagse figuratieve kunst, Wiek XX. Tevens de galerie waar Fuji Art Association zich voor het eerst aan het kunstminnend publiek presen-teerde met de expositie 36 Gezichten.

Wat hadden zij met Japan, met Katshusika Hokusai?

>> lees meer


Eveneens behorend tot Fuji Art Association:
Wout Muller

Hier zijn werk:
Observaties
olieverf/paneel (1999)
49x52
Particuliere collectie






Sebastiaan Haykens

Tijdens een bezoek aan Galerie Wiek XX in Bad Nieuweschans komen we in aan-raking met het werk van een veelbelovend jonge kunstenaar: Sebastiaan Haykens, één van de leerlingen van Matthijs Röling die mede aan de wieg stond van Fuji Art Association. Wanneer de eigenaar van de galerie ons aanvullend laat weten dat óók Sebastiaan verzot is op Japan in het algemeen en op haar kunst in het bijzonder, is de conclusie snel getrokken.
En zo bevinden we ons enige tijd later in de woning annex atelier van deze geboren en getogen Stadjer en spreken met hem over zijn Kabuki-serie, over kunst in het al-gemeen, zijn voorkeuren en ..... over Japan!
Sebastiaan: Het land fascineert me bovenmatig en ik zou er dan ook een langere tijd willen doorbrengen om zodoende kennis te kunnen maken met land en volk, kunst en cultuur.
Niet slechts gunnen wij hem dit van harte, maar zijn we er ook van overtuigd dat hij die droom waar zal gaan maken.

>> lees meer





Zelfportret uit 2008



Yuriko Miyoshi

Vertrekkende burgemeester van de gemeente Delfzijl ontvangt Japans kunstwerk.

Als burgemeester bezocht Cees Waal in 2007 de Japanse zusterstad Shunan City. Een bezoek dat diepe indruk op hem maakte. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat de afscheidsreceptie tevens iets van een Japans tintje kreeg met het tweeluik, gemaakt door beeldend kunstenaar Yuriko Miyoshi, dat hem als cadeau door het gemeente-bestuur werd overhandigd en ongetwijfeld een ereplaats in huize Waal zal krijgen.

>> lees meer



Erik van Ommen

Ter gelegenheid van de dan 400 jaar existerende handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland vonden in het jaar 2000 tal van activiteiten plaats. Eén daarvan was een intercultureel uitwisselings-project met kunst, 12xHolland, dat sindsdien eens per jaar plaatsvindt op het eiland Hirado, waar de Nederlanders in 1609 hun eerste VOC handelspost in Japan stichtten.
Op de eigen site van 12xHolland valt te lezen dat het hiermee een bijdrage wenst te leveren aan het algemene interculturele begrip en met name aan de interactie en communicatie tussen Nederland en Japan.

Tot de eerste deelnemers aan dit project behoorde natuurschilder en wereldreiziger Erik van Ommen, die in 1983 afstudeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva te Groningen en daar nog altijd woonachtig is. Hij heeft naam gemaakt met figuratief werk in de traditie van de Noordelijke Realisten, met als gevolg een groot aantal exposities in binnen- en buitenland.
Op Hirado, waar hij twee maanden verbleef, kwam hij in aanraking met de Japanse schrijf en schilderstijlen. Hij werd er zo door geraakt dat hij besloot een locale kunstenaar, Tateishi-san, te verzoeken hem hierin te willen onderrichten.

>> lees meer

Zie ook: Erik van Ommen



Akiko Yanagimoto


'Groningen staat veel dichter bij me dan Amsterdam. Misschien is de hoofdstad wel te internationaal.'
Aan het woord is beeldend kunstenaar Akiko Yanagimoto ten tijde van haar verblijf, als Artist in Residence, in het architectonisch zozeer aansprekende Wall House aan het Hoornse Meer in Stad.
Ze werd geboren in het op Honshu gelegen Saitama, hoofdstad van het gelijknamig prefectuur en een van de voorsteden van Tokio, waar ze van 1998 tot 2002 de Tama Art University bezocht. Na een succesvolle afronding van deze studie verruilde Akiko Japan voor Nederland en werd ze kunststudent aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, waaraan ze twee jaar later zou afstuderen. Het was hier dat ze een dissertatie met als thema Domestic art schreef. Een zelf verzonnen naam voor haar kunst. Gebaseerd op huiselijkheid, waarbij dan gedacht moet worden aan zowel huis en land als aan het dagelijks leven in het algemeen. Hoezeer het Akiko ook daadwerkelijk na aan het hart ligt wordt duidelijk uit het gegeven antwoord op de vraag waarom Groningen bij haar een streepje voorheeft. Ze zegt: 'Ik heb het gevoel dat de mensen hier in Groningen veel meer geworteld zijn in het land en dat er veel meer sprake is van eenheid.'

>>Lees meer



Yvonne Struys

'Dat je tweedehands kimono's koopt, daar moeten ze echt om lachen', zo schrijft beeldend kunstenaar Yvonne Struys in een kort verslag dat ze maakte naar aan-leiding van de door haar gemaakte reis naar Japan. Hoewel ze in verband met haar werk al wel reeds met van daar afkomstige kunstenaars had samengewerkt, er enige kimono's deel uit maken van de door haarzelf gecreëerde kunstwerken, was dit voor haar een eerste persoonlijke kennismaking met het land zelf. En dat, zo staat aan het eind van het door haar gemaakte verslag te lezen, is haar bijzonder goed beval-len. Zo goed zelfs, dat ze graag nog eens terug zal gaan. Ze hoopt om er, tijdens haar tweede verblijf, dan eveneens meer in contact te kunnen komen met kunstenaars. Iets dat ze naar eigen zeggen nu wel heeft gemist.

Yvonne Struys, één van de drijvende krachten achter de Open-Atelierroute Oost-Groningen, Noorder 7, exposeerde haar werk reeds vele malen in binnen- zowel als buitenland. In het licht van bovenstaande noemen we uit die lange rij de vorig jaar gehouden Derde Internationaal Papiersalon te Gent, België, waar tevens werk van Naoko Serino en Yoshio Ikezaki uit Japan was te bewonderen.

 >> lees meer


Zie ook: Yvonne Struys



Yuko Tasaki

Tijdens het bezoek van twee weken, dat ze aan de provincie Groningen brengt, neemt de uit Tokio afkomstige tempera schilder Yuko Tasaki regelmatig de fiets om met volle teugen te genieten van het platteland.
Vandaag gaat ze naar het in de vroege middeleeuwen ont-stane wierdendorp Marsum, waar op het restant van de grotendeels afgegraven wierde nog altijd fier de romaanse Mauritiuskerk staat. Gebouwd in de 12e eeuw en een van de oudste in baksteen opgetrokken kerken in de provincie, met als in het oog springend detail de uit middeleeuwse tijd daterende dakpannen.
Om zoveel mogelijk te kunnen schetsen neemt Yuko Tasaki op deze ochtend de voor haar kortste weg, die grotendeels als fietspad dwars door de weilanden loopt.
Eén ding staat vast, gestoord zal ze niet worden op deze plek waar een nog bijna volmaakte rust heerst. Hooguit het loeien van een koe in het naast de kerk gelegen weiland mag de stilte af en toe verbreken.

>> lees meer


Zie ook: Yuko Tasaki



Mariko Mori

In de zomer van 2007 presenteerde het Groninger Museum, als eerste in Nederland, een grote museale tentoonstelling van Mariko Mori.
Het hoogtepunt van deze expositie, die de titel Oneness had meegekregen, was on-getwijfeld de interactieve installatie Wave Ufo. Een wonderbaarlijk hybride object, machine en sculptuur tegelijkertijd. Een synthese representerend tussen de ver-schillende manieren van reizen: in de ruimte, in de tijd en in de geest.
Eind negentiger jaren was er in het leven van Mori sprake van een spirituele ommekeer, hetgeen duidelijk zichtbaar werd in werken als Esoteric Cosmos en in het fotowerk Kumano, waarvoor ze inspiratie vond in Japanse religies als het Shintoïsme en Boeddhisme en zich daarnaast liet motiveren door een hernieuwd Westers zoeken naar spiritualiteit.

>> lees meer



Kiyoshi Suzuki


                                                     'Ons dagelijks leven is een circus zonder epiloog'
                                                                                                 ( Kiyoshi Suzuki )

Voor de liefhebber van kunst en cultuur is het Groninger A-kwartier met zijn tien-tallen kunstenaars en vele galerieën een bezoek meer dan waard. Maar ook voor de sfeerzoeker in het algemeen is het goed toeven in dit gedeelte van Stad. De hier aan-getroffen mix doet denken aan het Parijse Quartier Latin. Iets dat voor de lokale buurtvereniging reden genoeg was om, zij het met een vette knipoog naar het grote voorbeeld, een werkgroep op te richten onder de naam Katjee.

Op A-kerkhof 12 vinden we Noorderlicht Fotogalerie, mede bekend door de Noorder-licht Fotofestivals, waarmee men zich volgens het gezaghebbende en onafhankelijk internationaal magazine Photo District News wist te scharen onder de top-5 in de wereld. Hoezeer een erkenning als deze op zijn plaats is werd nogmaals duidelijk in de Groene Amsterdammer van 28 maart, waarin journalist Gustaaf Peek aandacht schenkt aan de overzichtstentoonstelling van het werk van de Japanse fotograaf Kiyoshi Suzuki. Hij schrijft daarin ondermeer:
' ... Galerie Noorderlicht toont met Soul and Soul 1969 – 1999 een overzicht van de Japanse fotograaf Kiyoshi Suzuki ( 1943 – 2000 ) en heeft daarmee wellicht een van de tentoonstellingen van het jaar binnengehaald....
...Het werk van Suzuki is obscuur, aangrijpend, teder en dierbaar..
.'

Het is echter niet voor het eerst dat Noorderlicht de aandacht vestigt op Suzuki die tijdens zijn leven, en ook daarna, zo velen wist te inspireren dat het hem de eretitel 'fotograaf voor fotografen'  zou bezorgen.
Al reeds in 1999 werkte hij mee aan de Noorderlichtmanifestatie Wonderland, waar-mee het een intieme fotografische wereld wilde scheppen. Hiermee werd hij ook de eerste in de lijn van fotografen uit Japan, die door Noorderlicht in manifestaties als deze werden opgenomen: Hiroyuki Masuyama, Miyako Ishiuchi, Jun Morinaga en Tokio Ito waren na hem de andere vier die deze eer te beurt viel.
En dan nu in april van dit jaar als enige van de vijf tot nu toe een zelfstandige expositie in de galerie, onder de titel Soul and Soul, geopend door dichter Maurice Buehler en Kiyoshi Suzuki's weduwe, Yoko, in gezelschap van haar beide dochters Hikari en Yu Suzuki. Gedrieën hebben zij met de samensteller, fotograaf Machiel Botman, samengewerkt om uiteindelijk tot dit wel zeer aansprekend resultaat te kunnen komen. Een overzicht waarin er, naast de getoonde foto's, extra aandacht is voor de boeken die op welhaast onnavolgbare wijze door Suzuki werden gemaakt.
Wereldwijd is het de eerste overzichtstentoonstelling van deze invloedrijke fotograaf.

>> lees meer


Zie ook: Noorderlicht



Gerrit Wassing

Inmiddels alweer enige jaren geleden verscheen in het Dagblad van het Noorden een artikel, onder de kop De overeenkomsten tussen Japanse haiku's en het Gronings, naar aanleiding van de door auteur Gerrit Wassing ontvangen 'Literaire Pries van Stichten Grunneger Bouk' voor zijn novelle Met de vouten in t wotter.
In het genoemd artikel zegt de auteur over het schrijven van haiku's:
'Ik ben begonnen met schrijven toen ik samen met mijn vrouw in het dorp Parcent, nabij Benidorm, woonde. Ik had ooit, tijdens mijn werkzaamheden als dominee bij de doops-gezinde gemeenschap in Leeuwarden, van een lid haiku's te lezen gekregen. Ik vond deze Japanse dichtvorm direct een uitdaging.
Toen we daarna terug naar Nederland verhuisden, eerst naar Ameland, later naar Assen, kwam ik weer in contact met het Gronings. Ik zag overeenkomsten tussen Japans haiku's en het Gronings: een zekere kortheid in taalgebruik, maar met een sterke zeggingskracht...'
Recentelijk hadden wij het grote genoegen de auteur en zijn echtgenote te mogen bezoeken, en kwam het artikel Groninger auteur Gerrit Wassing en zijn liefde voor de haiku tot stand.

>> lees meer



Nike Demoteam

Dit jaar veroverde het reeds zozeer met succes beladen Nike Demoteam, uit Delfzijl, met Memoirs of a Geisha de Europese titel op het EK Cheerleading 2008 in Bottrop. Behalve dat ze zich daarmee de besten van Europa mochten noemen , plaatsten ze zich met dit resultaat eveneens automatisch voor het WK 2009, dat gehouden zal worden in het Amerikaanse Orlando. Ook dan met Memoirs of a Geisha waarvan de uitvoering, naar eigen zeggen, zelfs nog beter kan als wat men op het EK in Duits-land van hen heeft gezien. De toch al zeer intensieve training wordt dan ook zelfs nog iets verder opgevoerd, om tijdens het WK in een heuse bloedvorm te kunnen zijn.
In het artikel over deze tot op het bot gemotiveerde Groninger meiden, zegt algeheel leider Lenie Waasdorp onder meer: Het levensverhaal van Mineko Iwasaki raakte me diep en de keuze was dan ook niet moeilijk. Het werd Memoirs of a Geisha.
Bijzonder benieuwd is het gehele team naar de reacties van de op het WK aanwezige Japanners.

>> lees meer

Na het veroveren van de
Europese titel

Foto: Archief Nike Demoteam







Gronings en een Japanse saus


Capriccio Clarinet Orchestra &

Kansai Clarinet Quartet
Op vrijdagavond 27 maart 2009 gaf het Capriccio Clarinet Orchestra o.l.v. John de Beer samen met het Kansai Clarinet Quartet o.l.v. professor Hideaki Iwai uit Osaka, Japan een dubbelconcert in de fraai gerestaureerde Koepelkerk in Sappemeer. Het bijzondere concert werd geopend door wethouder Cor Drost van Cultuur die met een Japans gedicht, Haiku, over de klarinet zijn speech opende.

Het Kansai Clarinet Quartet speelde een zeer afwisselend programma met klassiek, jazz en Japanse liederen. De vier musici – met twee klarinetten, bassethoorn en basklarinet – speelden op een technisch erg hoog niveau waardoor alle aandacht werd gericht op het samenspel en de muzikaliteit. In het Ave Maria van Schubert excelleerde het kwartet in een prachtige beheerste serene klank terwijl in de Three Latin Dances van de Belgische componist Patrick Hiketick de complexe ritmes met passie en opzwepend werden gespeeld. Japanse songs met mysterieuze titels als Toryanse, Chatsumi, Oborozukiyo en Sakura-Sakura vormden een prachtig rustpunt in het optreden.

>> lees meer



Hansen Nippon-maru Mannenkoor


In juli 2003 beleeft Groningen een primeur. Voor het eerst, in de negen jaar dat het dan reeds bestaat, treedt het populaire mannenkoor Hansen Nippon-maru, afkom-stig uit Yokohama, buiten de eigen landsgrenzen op.
Tijdens het groots evenement DelfSail te Delfzijl brengt het koor een keur aan seasongs en shanties, zowel in het Japans als in het Engels, en wint het hart van velen onder het in zeer grote getale toegestroomd publiek. Het enthousiasme neemt alleen nog maar toe wanneer de gasten uit Japan een oer-Nederlands lied brengen: De Mosselman.
Behalve op dit door maar liefst ruim 900.000 mensen bezocht evenement, treedt het koor eveneens op te Uithuizen. Ook hier is het een openluchtvoorstelling, met in plaats van de haven nu de Menkemaborg als decor.
De media berichten uitgebreid over de 'mosselmannen', zoals ze al snel in de volks-mond worden genoemd. Een grote bijdrage aan de bekendheid van het koor wordt ook geleverd door RTV Noord. Er is een TV-special, waarin de Japanse gasten zijn te zien. Zingend en varend over de Oosterwijtwerdermaar. En in het veelbeluisterde ochtendprogramma van Radio Noord treden ze ook nog eens live op in de studio.

De verbondenheid zoals die wordt gevoeld, spreekt ook uit het feit dat Hansen Nippon-maru Male Choir, na hun verblijf alhier, als lid is toegetreden tot de ISSA ( Shanty and Seasong Association ). De uit de havenstad Delfzijl afkomstige ISSA vicevoorzitter, Iwe van der Beek, heeft daarbij een niet onaanzienlijke rol van bete-kenis gespeeld.

Een rechtstreeks gevolg van het bezoek van toen is, drie jaar later, de Japanse vertaling van Ede Staal zijn Termunterziel. Ook dit uitzonderlijk nieuws haalt de media. Zo komt het Dagblad van het Noorden met een groot artikel plus een video-verslag en wordt er in een aantal Radio Noord programma’s eveneens uitgebreid aandacht aan besteed.

>>Lees meer







© 2008 Trankiel